Thursday, November 10, 2011

Public Library

Lama tak menggunakan library. Masa di sekolah dan di universiti dulu pun aku bukan suka sangat pergi library. Jadi aku agak skeptikal dengan public library. Aku membayangkan buku-buku yang berhabuk, lama dan keadaan library yang suram, tak best, tak ramai orang..ala-ala hidup segan mati tak mahu.

Aku tak lah mengharapkan public library Perak di hadapan rumah Menteri Besar ni secantik, secanggih dan semesra pengguna macam public library Selangor (website & facebook) yang baru tu...

Pertama kali datang selepas lunch hour. Serius tak sama seperti yang aku gambarkan. Library penuh sampai tak ada meja nak duduk di tingkat bawah. Aku terpaksa naik ke tingkat satu. Ada la satu meja lagi yang kosong. Library ni penuh dengan budak-budak sekolah mengulangkaji.

Ada juga novel-novel fiksyen yang menarik di library ni kalau nak buat pinjaman. Tapi aku lebih tertarik nak pinjam buku-buku sastera yang memang susah nak cari di kedai-kedai buku. Makanya, aku jadi ahli untuk buat pinjaman. Bayaran keahlian RM4.00 untuk setahun dan boleh pinjam 4 buku sekaligus untuk 2 minggu (public library Selangor keahlian percuma). Public library Perak ni dibuka dari jam 9.00 pagi - 6.00 petang Isnin-Jumaat dan 9.00 pagi - 3.00 petang pada hari Sabtu. Ahad dan cuti umum tutup. Ruang meletak kenderaan tak banyak jadi memang susah nak dapat parking kalau datang lambat terutamanya lepas lunch hour. Public library ni ada cafe diluar.

Library ni adakalanya bising dengan budak-budak sekolah yang datang ulangkaji sebab mereka ni lebih nak 'bercengkarama' dengan pasangan. Nak aje aku cepok budak-budak ni..library bukan tempat nak bercengkarama okey!!

Aku datang library seawal jam 9.00 pagi pun meja di tingkat bawah dah penuh. Malas nak naik ke tingkat atas. Jadi aku duduk aje di tempat meja untuk kegunaan sumber elektrik untuk laptop (penggunaan eletrik untuk laptop percuma).

Sekarang ni aku dalam usaha membina mini library di rumah. Dan nampaknya, kakak-kakak aku dan anak-anak buah aku semua dah terpengaruh dengan obsesi aku terhadap buku..ahaaha


p/s: Teringin nak ke public library Selangor. Banyak buku yang dah dibaca tapi tak sempat nak di 'review'..haihh

No comments:

Post a Comment