Tuesday, November 29, 2011

Interlock by Abdullah Hussain

Buku yang penuh kontroversi, polemik, di'politik'kan dan sebagainya untuk tahun 2011. Dari isu kononnya tentang perkauman dalam buku ni yang sehingga membawa kepada 'pembakaran' buku ni oleh golongan tertentu yang mengekspresikan emosi dan rasa mereka tentang buku ini.

Aku sengaja tak nak baca buku ni waktu ia sedang hangat dilanda kontroversi. Saja nak baca di saat bila orang dah mula 'lupa' tentangnya. Lagi pun aku nak baca edisi asal. Bukan edisi pelajar dan bukan juga edisi yang telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris oleh Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM). Kesimpulannya agak sukar nak dapatkan edisi asal yang diterbitkan pada tahun 1971 oleh DBP ni. Kebetulannya, aku pinjam saja edisi terjemahan dalam Bahasa Inggeris buku ni di perpustakaan awam.

Interlock terbahagi kepada 4 bahagian yang mana bahagian terakhirnya bagi aku adalah 'kunci' yang mengikat 3 bahagian awal yang ceritanya setiap satu berdiri dengan sendiri.

Tahu apa yang aku rasa setelah baca Interlock ni? Aku rasa 'biasa' saja. Aku tak 'patriotik'? Terpulang. Baca dulu dan tanya apa yang anda 'rasa' setelah membaca dan menghadamnya.

Karya ini tak lebih bagi aku kepada generasi pasca merdeka sebagai 'karya sejarah' untuk mengenal bagaimana Negara Malaysia itu terbentuk sehingga hari ini. Ya, bagaimana Malaysia itu terbentuk dengan 3 kaum utama iaitu Melayu, Cina dan India. Tak suka sejarah? Suka atau tak suka tapi untuk masa depan yang gemilang, kita mesti tahu 'sejarah' lampau. Jangan hanya bercakap tentang integrasi antara kaum tapi kalau tak tahu asal usulnya.

Apa yang kontroversi sangat dengan buku ni? Hanya satu perkataan 'paria' yang muncul hanya 2 kali dalam karya ini, Interlock menjadi satu 'fenomena'. Menyentuh sensitiviti. Kalau nak ikut sensitiviti, rasanya aku pun sensitif juga rasanya tentang orang Melayu dalam Interlock ni. Tapi itu adalah realiti. Ringkasnya dari kacamata aku, kontroversi dan polemik yang melanda fenomena Interlock ni tidaklah seperti yang digembar-gemburkan oleh media massa. Macam aku cakap, Interlock ini 'biasa' saja. Tak ada apa yang 'luar biasa' sampai dapat mencetuskan ketidakstabilan. Rasanya ada karya yang lebih provokatif dari Interlock.

Ada cerita disebalik Interlock itu sendiri. Aku malas nak tulis kat sini. Kalau rajin, baca je lah kat sini: Semangkuk Interlok - Himpunan essei, pandangan dan kritik tentang Interlock. E-book ni percuma dan boleh dimuat turun.


p/s: to whom who might forget how Malaysia is built, read this book.epitjack!
291111@1446


No comments:

Post a Comment