Monday, August 4, 2014

Bergantung pada Allah SWT

Agak lama tak tulis apa-apa di sini. Bukan tak ada cerita tapi terlalu banyak cerita sampai tak tahu mahu tulis bagaimana.

Antara cerita yang sedih, macam-macam melanda Malaysia. Dari cerita kes bunuh dan culik di Sabah sampai la kapal terbang MAS MH17 ditembak jatuh di Ukraine. Sedih MH370 pun belum terubat. Ditambah lagi dengan MH17. Memang luluh hati. 

Di saat umat Islam mula berpuasa, zionis menyerang Palestin lagi. Sampai kini pun masih belum berhenti berperang. Berjuta manusia terkorban. Bertambah luluh hati. 

Namun kita tetap sambut Hari Raya Aidilfitri. 

Raya tahun ni tak berapa meriah di rumah kami. Ini tahun kedua raya kami tanpa mak. Tapi tahun ni kami sambut raya dengan berita yang tak berapa enak juga. Sel kanser abang long aktif kembali selepas 8 tahun tidak aktif. Jadi lepas raya kena kembali ke hospital untuk rawatan kimoterapi. Nak bergembira di hari raya pun tak berapa syok sebab keluarga kak yong dan abang long tengah hadapi saat kritikal ini kembali. Kami satu keluarga cuba juga tenang dan bergembira. Tapi hati kami semua tetap rawan. Kalau fikir balik, tak sanggup nak hadap saat tu lagi. Cuma kali ini beza sedikit. Anak-anak kak yong dah besar. Jadi kali ni cabaran pasti berbeza. 

Aku rindukan segalanya tentang mak. 

Aku demam di hari raya kedua. Raya keempat dah mula kerja walau masih tak berapa sihat. Raya kelima lepas hadir kes di mahkamah aku terus cuti. Perlu rehat secukupnya kalau tidak demam ni takkan sembuh sepenuhnya. p/s: Ya Allah, bantulah kami dalam menentang kejahatan yang batil dan bantulah kami dalam menghadapi ujian-Mu ini.

    


No comments:

Post a Comment